Kalp krizi gibi, felç de önlenebilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Haziran 2007 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nöroşirurji uzmanı Doç. Dr. İlhan Elmacı, kalp-damar hastalıklarındaki kültürün, beyin-omurilik-sinir hastalıklarında da oluşması gerektiğinin altını çiziyor. Beyinden gelen uyarıların dikkate alınmasını öneriyor.

'Okuyanların akılsızı hekim olur, hekimin akılsızı genel cerrah olur, cerrahın akılsızı da beyin cerrahı olur.' Tıp fakültesi öğrencileri arasında kuşaktan kuşağa aktarılan bu esprinin ardında önemli bir gerçek var. Nöroşirurji yani 'beyin-sinir cerrahisi' tıbbın en zor alanlarından biri. Zorluğu, beynin kompleks ve her insanda farklılık arz eden yapısından kaynaklanıyor. Genellikle 5-6 saat süren beyin tümörü operasyonları, bazı vakalarda 20-25 saati buluyor. Hastanın takibi de epey müşkülatlı bir durum arz ediyor. Kolay tahrip olan beyin ve sinir dokusu, çok zor iyileşiyor. Hücre yenilenme imkânı da bir hayli sınırlı.

Bu zor alanda dünya ortalamasının üstünde başarıya sahip olan Türk hekimleri, dünya ile yarışıyor. Alanın başarılı hekimlerinden Doç. Dr. İlhan Elmacı'nın aktardığına göre, bu başarının ortaya çıkışındaki en büyük pay Prof. Dr. Gazi Yaşargil'e ait. Kendisi de 1991'de Yaşargil'in Zürih'teki kliniğine giderek pratiğini geliştirmiş. Dünyanın sayılı beyin cerrahlarından Gazi Yaşargil, 'mikro-nöroşirurji tekniğini' kuran kişi. Bu teknik sayesinde kötü huylu tümörlerin başarıyla beyinden çıkarılmasının önü açıldı. Önceleri birkaç ay ömür biçilen insanlar, operasyon sonrası ortalama 5 yıl hayatta kalabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber